Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 20 de juny del 2011

Sindelar, ‘el Mozart del futbol’

Matěj Šindelář
                    
Matěj Šindelář* (10 de febrer de 1903-23 de gener de 1939) va néixer a Koslov (Koslau) −avui República Txeca−, a Moràvia, que aleshores formava part de l’imperi Austrohongarès.

Fill d’una família txeca jueva molt humil que es va traslladar a Viena l’any 1905, ja de ben petit jugava al futbol al carrer i a les places. Als 15 anys ingressà al club Hertha de Viena. L’any 1924 el Wiener Amateur-SV, un dels clubs més important llavors, el va fitxar. Amb aquest equip va guanyar la Copa d’Àustria els anys 1925 i 1926, i també la lliga el 1926. Mes tard va jugar a l’Àustria Viena, equip amb el qual va guanyar cinc copes d’Àustria i una lliga.

També conegut com a ‘l’home de paper’ pel seu aspecte fràgil, Sindelar era el davanter centre titular i el capità de l’equip anomenat ‘l’equip meravella’ (Wunderteam), la selecció austríaca dirigida per Hugo Meisl que meravellava el món els anys 30. Fou 43 cops internacional amb el seu país i va marcar 27 gols.

La selecció d’Àustria i Sindelar van destacar especialment a la Copa del Món d’Itàlia 1934. Ja a les semifinals, els austríacs van patir una derrota força controvertida davant els amfitrions. Itàlia va plantejar un partit travat i dur, i Sindelar va patir un marcatge al límit per part del defensa Luigi Monti. L’any 1936, però, Àustria va aconseguir la medalla de plata als Jocs de Berlín.

La invasió alemanya li va impedir disputar el mundial de 1938. Cal dir que Sindelar es va negar a abandonar el seu país i, també, a jugar amb l’equip nazi. Va justificar-se per raons d’edat i adduint una lesió que mai no millorava. Tot menys aixecar el braç i trair les seves conviccions.

Però el 3 d’abril d’aquell any Àustria s’havia d’enfrontar a Alemanya, al Prater de Viena, en el partit que havia de ser el darrer com a estat independent, abans d’unir-se definitivament a l’Alemanya nazi. Amb Hitler i les autoritats del Reich a la llotja, l’equip local havia rebut les insinuacions i pressions corresponents per tal de deixar-se guanyar per la dominadora Alemanya. Tot i que allò no formava part dels plans de l’orgullós davanter austríac d’origen txec.

L'estadi Ernst Happel a Viena, l'antic Prater remodelat.
D’entrada, Sindelar va jugar el partit tranquil·lament, desplegant el seu joc, però fallant més del que era imaginable davant la porteria alemanya. Les fallades eren tan clamoroses en un jugador de la seva vàlua que deixaven ben palès que en aquell partit hi havia ‘tongo’. Però, ja a la segona meitat, es va inventar una jugada personal plena de virtuosisme que va culminar amb un gran gol. Era un gol de rebel·lia davant els nassos del Fuhrer que deixava ben clar que ell era austríac i no pas alemany, i que defensava els colors del seu país. El resultat final fou 2-0.

Des d’aquell dia de l’any 1938, Sindelar va ser considerat un element subversiu i perillós per als nazis i perseguit sense treva per la Gestapo. El 23 de gener de 1939, Sindelar i la seva companya, Camilla Castagnola, van ser trobats morts a l’apartament que tots dos compartien a Viena.

Oficialment es va fer constar com a causa de la mort asfixia per monòxid de carboni, tot i que hi havia punts foscos i més d’una versió. L’una afirmava que es van suïcidar per les pressions que van haver de suportar per part de les autoritats policials alemanyes. L’altra versió responsabilitza directament la Gestapo de la mort d’una parella incòmoda.

Segons les normes instaurades pel nazisme, algú que s’hagués suïcidat o bé que hagués estat assassinat no podia rebre honors d’estat. I Egon Ulbrich, un vell amic de Sindelar, va intercedir perquè es fes constar que havia estat un accident per tal que li retessin els honors. Tant si es van suïcidar com si van ser assassinats per la Gestapo, es van fer desaparèixer totes les proves per tal que semblés un accident. 

Per acabar, proposo que el Barça jugui un amistós (el Gamper?) amb un combinat de l’Àustria de Viena i jugadors txecs, com a homenatge a un jugador tan brillant com coherent amb les seves idees. A més, com en diríem  ara, Síndelar va ser un jugador de perfil Barça. Penso que és el moment ideal per fer-ho. Em calen aliats.


Xavaller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada